Nenechajte si pokaziť letnú zábavu nevoľnosťami zo skazeného jedla. Prečítajte si niekoľko tipov, ako zaistiť bezpečnosť potravín počas vysokých teplôt.
Grilovanie s rodinou či priateľmi, pikniky a kempovanie k letu neodmysliteľne patrí. Pohodovú atmosféru však môžu narušiť nevítaní hostia – tentoraz nemáme na mysli vašich susedov. Títo prichádzajú vo forme baktérií, vyskytujúcich sa v potravinách, ktoré sa vďaka vysokým teplotám rýchlo rozmnožia a najrôznejšie pokrmy sa tak môžu stať pre vaše telo nebezpečnými.
Škodlivé baktérie v potravinách sa množia rýchlo už pri izbovej teplote, ako kritická sa potom udáva teplota okolo 32 °C. Procesu množenia baktérií môže zamedziť skladovaniu v chladnom prostredí, k ich zničeniu dochádza aj pri varení. Susan Bowerman, expertka na výživu spoločnosti Herbalife odporúča: „Pri letnom pohostení sa riaďte základným pravidlom – uvarené jedlá udržujte do servírovania v teple, naopak studené jedlá vložte do chladničky.“
Čtěte také:
Zacvičte s diabetom: Tipy, vďaka ktorým to pôjde samo
Mäso patrí do chladiaceho boxu/tašky
Pokiaľ sa chystáte grilovať mimo domova, je dôležité umiestniť čerstvé potraviny (predovšetkým mäso) do chladiaceho boxu alebo tašky. Mäso najprv naložte do pripravenej marinády a uchovajte ho v plastovej krabičke alebo uzatvárateľnom sáčku, tak aby ste zabránili kontaktu s ďalšími potravinami. „Správne skladovanie mäsa pri grilovaní je zásadné, nechceme, aby sa jeho šťavy dostali na zeleninu alebo ovocie,“ dodáva Bowermann. Chladiaci box vyplňte čo najviac balíkmi ľadu, aby všetko zostalo čo najdlhšie čerstvé.
Pozor na nedopečené mäso
Pri servírovaní sa uistite, že je mäso dobre prepečené. Často sa na prvý pohľad zdá, že je hotové, ale pri rozkrojení zistíte, že je uprostred ešte surové. Pokiaľ chcete samotné grilovanie urýchliť, môžete kúsky mäsa predvariť a po vychladnutí ich vložiť do plastového vrecka spoločne s marinádou. Vďaka tomu bude pokrm nielen rýchlejšie hotový, ale mäso sa bude aj rovnomernejšie prepekať a nepustí toľko šťavy.
Znovupoužitie marinády
Používate zvyšnú marinádu z mäsa alebo rýb ako omáčku k hotovému pokrmu? Tak na to zabudnite. Keďže marináda prišla do styku so surovým alebo tepelne nedostatočne upraveným mäsom, mohla by v sebe skrývať škodlivé baktérie, ktoré by vám mohli spôsobiť žalúdočné nevoľnosti.
Riaďte sa pravidlom 2-2-4
Extra porcie, ktoré sa pri grilovaní nezjedia môžete uchovať do ďalších dní, len si dajte pozor na správny spôsob. Riaďte sa pravidlom 2-2-4 – dve hodiny, dva palce (cca 5 cm), štyri dni.
Dve hodiny predstavujú čas, kedy môžu tepelne upravené pokrmy zostať pri izbovej teplote bez toho, aby došlo k ich skazeniu. Rovnaký čas sa uplatňuje v prípade čerstvých potravín uchovávaných v chladničke. Ak je však teplota ovzdušia vyššia ako 32 °C, treba tento čas skrátiť na polovicu. Po vypršaní je treba pokrm uložiť do chladničky alebo ho zamraziť. Ak ste práve mimo domova, uložte zvyšné jedlo do chladiaceho boxu.
Dva palce alebo päť centimetrov určujú ideálnu hĺbku nádoby, v ktorej by ste mali hotové pokrmy skladovať. Vychladnú tak rýchlejšie a rovnomerne, ako keď ich umiestnite do príliš hlbokých krabičiek.
Posledná časť tohto pravidla hovorí, že by ste uskladnené, chladené jedlo mali skonzumovať maximálne do štyroch dní. Po uplynutí tejto doby už pravdepodobne obsahuje celý rad baktérií, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosti. Pravdou však je, že pokrmy z grilu sú väčšinou také chutné, že v chladničke zrejme nevydržia dlhšie ako jeden deň.